panco Yönetici
Mesaj Sayısı : 72 Yaş : 30 Kayıt tarihi : 30/05/07
| Konu: Sokak Kedileri İçin Neler Yapabiliriz? C.tesi Tem. 14, 2007 8:43 pm | |
| Bir kaç aydır balkona geliyor, içeri girmeden verilecek yiyeceği sabırla bekliyordu. İki ay öncesine kadar hamileydi. Sonra doğurdu. Peşi sıra iki yavru da onunla geziniyordu. Paspasın üzerinde öylesine yatıyordu. Ağzı köpürmüş, çaresiz, çocukları ve kendi için bir ümit bekler gibi.. Ne yazık ki iki gün süren mücadelemize rağmen onu kurtaramadık. Besin zehirlenmesinin üstesinden gelemedik. Yeterince yemek verememiş olmaktan dolayı duyduğumuz suçluluğun da artık ona bir yararı yoktu. Sokak kedileri için
bir şeyler yapmaya
bugünden başlamaya
ne dersiniz? Her gün yüzlerce sokak kedisi aynı çaresizliğe teslim oluyor. Uygun olmayan çevre koşulları, açlık, hastalıklar, zalim insanların eziyetleri ve trafik, sokak kedileri için ciddi tehdit oluşturuyor. Oysa ki, ihtiyaçları bir kap su, bedenleri kadar bir barınak ve her gün fazla pişirip yiyemeyip çöpe döktüğümüz yiyeceklerden sadece bir taze tabak. Peki sokak kedileri için ne yapabiliriz ? #Önce sokağın uygun bir yerine bir kap temiz su koyun.
-Su, yaşamdır. Birçok sokak kedisi su bulamadığı için ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalır. Su, kedinin hem sağlığı hem de temizliğine devam edebilmesi için gereklidir. Sokak kedilerinin kirli görünümlerinin sebeplerinden biri de su bulamayışlarıdır. Güvende olmayan ve tükürüğü ile kendini temizleyecek kadar su içememiş olan bir kedi kendini temizlemekten uzak durur. Oysa ki kediler antiseptik madde içeren tükürüğü ile kendilerini temizleyerek aslında mikroplara karşı vücutlarını devamlı olarak korurlar. Sokak kedileri için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir su kabı yapabilirsiniz. Daha sonra su kabını sokağın uygun bir yerine (çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Sizin gibi kedi dostları ile işbirliğine giderek su kabının her gün taze su ile dolu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada su kabının kirli ya da pis olması halinde ya kabı temizlemeyi ya da yeni bir kap ile değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.
#Evde artan ama bozulmamış yiyecekleri temiz bir kap içinde sokağın uygun bir yerine bırakın.
-Hepimiz öyle veya böyle yenmeyen yemekleri çöpün derinliğine boşaltma kolaylığını tercih ederiz. Oysa ki yemek pişerken artan ya da yenmeyip kalan yemekler sokak kediler için altın değerindedir. Ama artan yemekleri kedilere verirken dikkatli olmalısınız. Bozulmuş yemekleri kesinlikle sokak kedilerine vermeyin. Hatta bozulmuş yemekleri çöpe atmak yerine tuvalete dökmelisiniz. Zira çöplüğü karıştıran kediler için bozulmuş yemekler öldürücü olabilir. Sokak kedilerine yemek verirken çevreyi de kirletmemek adına yemekleri mümkün olduğunca bir kap içinde verin. Sokak kedileri için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir yemek kabı yapabilirsiniz. Daha sonra yemek kabını sokağın uygun bir yerine (çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Eğer sokak kedileri için daha fazla emek harcamak isterseniz (ki ne kadar faydalı bir iş yapmış olursunuz), onlara yemek de pişirebilirsiniz. Bir parça et ile pişirilmiş makarna ya da marketten getirirken kırılmış yumurtalardan yapılma bir omlet sokak kedileri için ne kadar faydalı olacaktır.
#Sokak kedilerin kısırlaştırılmasına yardımcı olun.
Kısırlaştırma veteriner desteği gerektiren bir operasyondur. Bu sebeple maddi bir destek gerekmektedir. Bununla birlikte birçok veteriner sokak kedilerinin kısırlaştırılması çabalarına ciddi destek vermekte ve sadece malzeme fiyatına kısırlaştırma operasyonu yapabilmektedir. Tek başınıza ya da sizin gibi kedi dostları ile birleşerek sokak kedilerinin kısırlaştırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kısırlaştırma açısından öncelikle erkek kedilerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Zira erkek kedilerin kısırlaştırılması hem daha ucuz hem daha kolaydır. Erkek bir kedi kısırlaştırıldıktan bir gün sonra günlük yaşamına dönebilirken dişi kedilerin kısırlaştırılması tam bir operasyon gerektirmekte ve dişi kedinin günlük yaşama dönebilmesi için en az bir hafta kontrol altında tutulması gerekir. Eğer dişi kediyi kontrol altında tutabilme imkanınız varsa tabii ki dişi kedileri de kısırlaştırabilirsiniz. Ama kontrol süresi boyunca çok dikkatli olmalısınız. Kısırlaştırma operasyonu öncesinde sokak kedisini yakalamaya çalışırken nazik ve dikkatli davranmalısınız. Ne onun ne de kendinizin canını yakmadan onu veteriner kliniğine götürmelisiniz. Operasyon sonrasında mutlaka minimum kontrol süresi boyunca onu gözetiminiz altında tutmalı ve sokağa bırakmamalısınız. Özellikle anestezi sonrasında kedilerin bilinçleri tam açık olmadığından ayılana kadar olası kazalara uğramamaları için kapalı tutulmaları gerekir. Ayılma süresi boyunca su veya yiyecek verilmemelidir. #Hasta sokak kedilerinin sağlık desteği almasını sağlayın.
-Hasta sokak kedileri tamamıyla sizin yardımseverliğinize muhtaçtır. Onlara sağlayacağınız sağlık desteği yaşam kurtarıcıdır. Eğer veterinere götürme imkanınız yoksa ve size yakınlık gösteriyorsa (tutabiliyorsanız), yaralı bir sokak kedisine eczanede satılan Betadin gibi acıtmayan tendürdiyotlar ile pansuman yapabilir, tahriş olmuş akan gözlerine yine eczanede satılan antibiyotikli göz damlalarından damlatıp göz pomadı (Teramicyn) sürebilirsiniz. Ama en doğru çözüm onun bir veterinerce görülmesini sağlamaktır.
#Sokak kedileri için doğal barınaklar oluşturun ya da mevcut barınaklarını korumaya çalışın.
-Kediler sessiz ve güvenli köşeleri severler. Aslında kediler için barınak oluşturmak sanıldığı kadar da zor bir şey değildir. Çevrenizdeki olanakları gözden geçirebilirsiniz. Mutlaka onlar için güvenli bir köşe bulabilirsiniz. Özellikle kış aylarında hiç bir şey yapamıyorsanız naylon poşetlerle kaplanmış paket kutularını sokağın güvenli ve ıslanmayan yerlerine bırakarak uzun soğuk kış gecelerine karşı onlara bir parça daha koruma sağlayabilirsiniz. (Geçen kış balkonumuzda A4 kağıt kutularını Migros'un naylon poşetleri ile kaplayıp üç dört tane kedi evciği yaptık. Biraz paket bandı, makas sayesinde yaptığımız ve kışa karşı koruma sağlayan bu evcikleri balkona koyduk. Diyebiliriz ki, her kutuda iki kedi sığışmaya çalışarak soğuk kış gecelerini bir ölçüde olsun rahat geçirdiler.)
#Sokak kedilerini korumaya yönelik sivil girişimleri destekleyin.
Sokak kedilerini korumaya yönelik birçok sivil toplum girişimi vardır. Bunları maddi ya da manevi olarak destekleyebilirsiniz. Dilerseniz sizin gibi kedi dostları da bir araya gelerek sokak kedilerinin korunmasına yönelik bir sivil girişim kurabilirsiniz.
Sokak kedilerinin korunmasına yönelik sivil girişimlerden bir kaçı :
Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği
Dede Korkut Sok. No:3 Büyükdere
İstanbul
(212) 242 35 36 ________________________________
Kadıköy Hayvan Dostları Platformu
Ataşehir / İstanbul
(216) 499 83 90
(216) 499 62 85 ________________________________
Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği
Aliağa / İzmir
(0232)621 32 07 _________________________________
Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği
Yıldız Parkı Girişi, No:1
Beşiktaş / İstanbul
(212) 227 72 65 ________________________________
Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği - EHDK
İstanbul Buyükşehir Belediyesi
Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ________________________________
Kocatas Mahallesi, Kılıçpınar Caddesi
Büyükdere / İstanbul
(212) 271 77 17 ________________________________
Hayvanları Koruma Derneği
35. Sokak, No:10
Bahçelievler / Ankara
(312) 215 15 55
(312) 222 57 17 | |
|